MS

Multiple sclerose is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel, hersenen & ruggenmerg

Dit centrale zenuwstelsel kan bij MS bepaalde signalen niet goed verwerken, doordat de isolatielaag – myeline – rondom de zenuwen is aangetast. Dit kan diverse uitvalverschijnselen geven. (onder andere: krachtverlies, extreme moeheid, visuele problemen en geheugenproblemen) 

Klachten  |  Welke klachten bij MS ontstaan, hangt af van de plaats van elke ontstekingen en de littekens. Daarom verschillen de gevolgen van MS van persoon tot persoon. Het verloop is voor elke vorm, en voor MS-patiënt anders. De ernst van de klachten en de snelheid van de achteruitgang kan zelfs binnen een vorm sterk variëren, van mild tot zeer agressief.

MS-vormen |  Kijkend naar het verloop van de klachten, zijn er grofweg drie vormen van multiple sclerose te onderscheiden: 

RRMS: Relapsing remitting MS 

SPMS: Secundair progressieve MS 

PPMS: Primair progressieve MS 

Bij mij is PPMS vastgesteld | Bij 10-15% van de patiënten begint de ziekte meteen met een geleidelijke achteruitgang. Er is dan geen sprake van aanvallen maar ook niet van herstel. 

3 tabellen van het klachtenverloop bij MS, relapsing-remitting MS, secundaire progressieve MS en primair progressieve MS

Handige links met informatie over MS:

https://msresearch.nl/

https://nationaalmsfonds.nl/

https://www.neurologie.nl/publiek/patientenvoorlichting/ms